Diabetische voet

Voor een behandeling kunt u een afspraak maken, veelal vergoed de verzekering deze behandeling. Kijk in uw polisvoorwaarden wat voor u van toepassing is. Voor een voet behandeling (als u diabetes heeft) dient u een verwijzing te hebben van uw arts, om voor een vergoeding in aanmerking te komen, hierop vermeldt de POH van de huisartspraktijk, in welke SIMMS classificatie u valt.

Diabetische voetafwijkingen:

Voetafwijkingen komen bij patiënten met diabetes helaas buitengewoon vaak voor. Vooral patiënten die langer dan zes tot zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen vaak voetafwijkingen. Dergelijke voetafwijkingen kunnen op den duur tot ernstige complicaties leiden. Zo ontstaan er op den duur verwondingen. Deze zien er aanvankelijk misschien onschuldig uit maar kunnen leiden tot infecties. Bacteriën die normaal gesproken op de huid leven en in principe onschuldig zijn kunnen zich bij diabetespatiënten sneller dan normaal uitbreiden vanwege de beperkte bloedvoorziening en zodoende kunnen ze een infectie veroorzaken. Een van de gevolgen van een infectie is dat de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt. Als voetinfecties verwaarloosd worden en/of onvoldoende behandeld worden kan dit op langere termijn zelfs tot amputatie leiden!

Ruim (40-50%) van alle diabetisch patiënten heeft complicaties aan hun voeten als gevolg van hun ziekte. Door mijn specialisatie ‘Diabetische Voet’ ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen. In veel gevallen wordt deze behandeling door de ziektekostenverzekering vergoedt.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt een afspraak maken bij de pedicure en uw voeten preventief laten behandelen om zo problemen voortijdig te kunnen vaststellen. Bij Walk On voetverzorging kunt u terecht voor behandelingen van de diabetische voet.

Tips voor het dragen van schoeisel:

  1. Controleer altijd de binnenzijde van de schoen op aanwezigheid van steentjes en dergelijke.
  2. Zorg ervoor dat de schoenen altijd langer zijn dan uw belaste voet.
    (Uw schoenen moeten minimaal een hele centimeter langer zijn dan uw grootste teen om goed te kunnen afwikkelen).
  3. De tenen moeten in de schoen vrij en recht naast elkaar kunnen liggen, zonder uit hun natuurlijke stand gedrukt te worden.
  4. Koop schoenen zonder stiknaden ter hoogte van de voorvoet.
    (Stiknaden maken het leer minder soepel en kunnen irritaties geven aan de tenen of de wreef).
  5. Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de voet staat.

Wat te doen bij wondjes of wonden:

Laat wondjes die niet binnen drie dagen dicht zijn, controleren door de huisarts of een podotherapeut. Wanneer het wondje of wond ontstoken is, raadpleeg dan zo spoedig mogelijk uw huisarts of uw podotherapeut. Een ontsteking herkent u aan het rood, warm en pijnlijk worden van de voet.

Wanneer u wondjes aan de voet heeft mag u geen voetenbad nemen. De genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond. Dagelijks afspoelen met een lauwe douche en eventueel met alcohol ontsmetten kan voldoende zijn.

Voorkomen is beter dan genezen!

Loop daarom nooit op blote voeten in openbare ruimtes als u hier aanleg voor heeft of al in behandeling bent!